Τρύφων Παπουτσής

Τρύφων Παπουτσής

Γεννήθηκα το 1948 στο ΒΕΛΟ Κορινθίας. Από το 1973 που τελείωσα την ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ έχω συμμετάσχει αρχικά σε διάφορες θεατρικές ομάδες και εν συνεχεία με γνωστούς Αθηναϊκούς θιάσους στις παραστάσεις των έργων: «Η ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ» του Ντάριο Φο, «ΠΑΤΑΡΙ» του Μανόλη Κορρέ, «ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΤΟ ΣΙΔΕΡΟ» του Μπέρτολτ Μπρέχτ, «Η ΦΕΛΑΧΑ Η ΓΙΟΥΛΑΛΑΜ» του Νίκου Περέλη, «ΠΑΡΘΕΝΑΓΩΓΕΙΟ» του Β. Μητσάκη, «ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ – ΔΕΥΤΕΡΑ» του Εντ ντε Φιλίππο, «ΜΑΓΚΟΥΦΗΣ» του Γ. Κατσαμπή, «ΠΛΟΥΤΟΣ» του Αριστοφάνη  με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων.

Από τον Οκτώβριο του 1993 μέχρι τον Μάρτιο του 2000 που ανήκα στην δύναμη του Εθνικού Θεάτρου είχα συμμετοχή στις παραστάσεις:

«ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ» του Ροσσίνι, «Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΥΛΙΚΙΩΝ» του Νίκου Περέλη, «ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΜΥΔΑΣ» του Τζιάνι Ροντάρι, «ΝΕΦΕΛΕΣ» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία του Κοραή Δαμάτη, «ΑΧΑΡΝΕΙΣ» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου, «ΜΑΚΡΥΚΩΣΤΑΙΟΙ ΚΑΙ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗΔΕΣ» των Σακελλάριου – Γιαννακόπουλου και «ΟΡΝΙΘΕΣ» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου.

Το φθινόπωρο του 1995 δημιουργείται στην σκηνή «ΠΑΞΙΝΟΥ» (REX) το παιδικό στέκι του ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ. Εκεί συμμετείχα στις επιτυχημένες παραστάσεις: «ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ, «ΚΟΠΕΛΙΑ», «ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη.

Όλες οι παραστάσεις αυτές είχαν την τύχη να περιοδεύσουν κατά τους θερινούς μήνες σε αρχαία και δημοτικά θέατρα σε πολλές πόλεις της περιφέρειας, με ξεχωριστή επιτυχία.

Για δύο συνεχόμενες χρονιές (1999-2001) συμμετείχα στην ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ και στις παραστάσεις: «ΑΤΡΙΔΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ» του Ευριπίδη, «ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΚΑΙ ΛΕΝΑ» του Μπύχνερ, «ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ» του Ηρακλή Γιάννου, «ΟΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ» αποσπάσματα από τα έργα του Ερρίκου Ίψεν, σε προσαρμογή Νίκου Περέλη.

Μετά συνεργάστηκα με το Θέατρο Μεσογείου (Καλλιτεχνικός Διευθυντής Αλμπέρτο Εσκενάζυ) για τρεις θερινές περιόδους στις παραστάσεις «ΑΛΕΞΗ ΖΟΡΜΠΑΣ» του Νίκου Καζαντζάκη και «ΟΥΝΑ ΦΑΤΣΑ – ΟΥΝΑ ΡΑΤΣΑ» του Ντάριο Φο.

Τη χειμερινή περίοδο 2002-2003 επανήλθα στο Εθνικό στην παράσταση της Νέας Σκηνής «ΣΕΝΤΖΑΣ» του Παντελή Χορν, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου.

Το 2003-2004 έπαιξα στο θέατρο ΑΛΦΑ με τον ΘΙΑΣΟ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΛΗΝΑΙΟΥ – ΕΛΛΗΣ ΦΩΤΙΟΥ «ΤΟ ΕΝΑ ΤΥΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ» του Ντάριο Φο. Το 2005 η θεατρική ομάδα «ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ» ανέβασε το μονόπρακτο του Νίκου Περέλη «ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΙΛΑΡΧΟΣ» έπαιξα τον ομώνυμο ρόλο.

Τη σεζόν 2005-2006 συμμετείχα στον θίασο του Γιώργου Κωνσταντίνου στο ανέβασμα του έργου «ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΟ» του Νόελ Κάουαρντ στο Θέατρο ΑΚΑΔΗΜΟΣ. Το 2008 ανεβάσαμε στο θέατρο ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ το πρωτοποριακό έργο της Κατερίνας Δήμα «ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΣ», ενώ την επόμενη σεζόν στο θέατρο ΑΚΑΔΗΜΟΣ συμμετείχα στην Μαύρη Κωμωδία «ΤΡΕΙΣ ΦΟΝΟΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ» του Λευτέρη Καπώνη.

Την περίοδο 2010-2011 στο θέατρο ΑΛΦΑ επαναλαμβάνεται η επιτυχημένη παράσταση «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» του Ντάριο Φο από τον Στέφανο Ληναίο και την Έλλη Φωτίου και παίζω τον αστυνόμο.

 

 ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ – ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

 

Έχω παίξει σε πέντε κινηματογραφικές ταινίες: «17 ΣΦΑΙΡΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΓΓΕΛΟ» των Ν. Φώσκολου – Τ. Βουγιουκλάκη, «ΤΟ ΧΑΡΑΜΑ» του Α. Μπιστίκα, «ΑΠΙΘΑΝΟΙ ΑΛΛΙΩΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΩΡΑΙΟΙ» των Μυλωνά – Μπακοδήμου, «ΠΑΤΡΙΣ ΛΗΣΤΕΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ» του Ζερβού, «ΠΗΡΕΣ ΠΤΥΧΙΟ» του Γρ. Νουνέλλη.

Έπαιξα επίσης ενδιαφέροντες ρόλους σε σήριαλ από την εποχή της ασπρόμαυρης ακόμη, τηλεόρασης. Ενδεικτικά αναφέρω:
«ΜΕΓΑΛΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ» Γ. Σκαλενάκης, «ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ» και «Η ΛΑΜΨΗ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ» Πωλ Σκλάβος, «ΤΑΞΙΔΙ» και «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ» Α. Τέμπος, «ΦΩΣ ΤΟΥ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ και «Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΤΖΩΝ ΑΥΛΑΚΙΩΤΗ» Ερ. Ανδρέου, «ΑΡΓΩ» Δ. Ποντίκας, «ΓΙΟΥΓΚΕΡΜΑΝ» και «Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ» Κ. Λυχναράς, «ΑΞΙΟΤΙΜΟΙ ΚΥΡΙΟΙ» Τ. Παπαγιαννίδης, «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΘΕΑΣ», «ΤΟ ΜΠΟΥΡΙΝΙ», «Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ» και «ΤΑ ΚΑΗΜΕΝΑ» Γ. Διαμαντόπουλος, «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΡΗ ΜΠΟΝΣΑΛΕΝΤΗ» Β. Σερνάρης, «ΤΙ ΞΕΡΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΛΕΞΙΟΥ» Ν. Κουτελιδάκης, «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ» Γ. Γρηγορίου, «ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ» Γ. Διαμαντόπουλος, «ΤΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ» Α. Τέμπος, «ΓΥΜΝΟ ΚΟΡΙΤΣΙ» Φρ. Κάραμποτ, «Η ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ» Δ. Ποντίκας, «ΠΑΤΗΡ ΥΙΟΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑ» Α. Τέμπος, «ΤΑ ΕΠΤΑ ΚΑΚΑ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ» Γ. Κωνσταντίνου, «ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ» και τελευταία «ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ» και «ΕΡΩΤΑΣ ΜΕ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ Ο.Γ.Α.» σε σκηνοθεσία Αντώνη Τέμπου.