Actor House

Το Σπίτι Του Ηθοποιού

Κοινωφελές – Φιλανθρωπικό – Πολιτιστικό μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα

 

Το Ίδρυμα

Το Σπίτι του Ηθοποιού«ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ» είναι μια ιδέα της προέδρου κ. Άννας Φόνσου κι ένας τίτλος που το καθιέρωσε εδώ και 25 χρόνια. Πρόκειται για ένα Ίδρυμα Κοινωφελές – Φιλανθρωπικό – Πολιτιστικό μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα το οποίο τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού, Οικονομικών, Παιδείας και Υγείας.

Βασικός σκοπός του Ιδρύματος είναι η φιλοξενία ηθοποιών που βρίσκονται σε άσxημη οικονομική κατάσταση.  (Φ.Ε.Κ.:  Αρ. Φύλλου 477 / 18 Απριλίου 2002)

Επίσης στους σκοπούς του ιδρύματος είναι η ενεργή παρέμβαση στην πολιτιστική ζωή με τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, η προώθηση με κάθε μέσο της καλλιτεχνικής δημιουργίας, η δημιουργία χώρων πολιτιστικής έκφρασης, η δημιουργία βιβλιοθήκης καθώς και η δημιουργία Θεάτρου του Δρόμου.

Το Δ.Σ. του Ιδρύματος απαρτίζεται από τους κ.κ.:

Πρόεδρος:  Άννα Φόνσου

Αντιπρόεδρος: Νίκος Μπακογιάννης

Γεν. Γραμματέας: Τρύφων Παπουτσής

Ταμίας: Τζένη Ζαχαροπούλου

Μέλη :  Νίκος ΒερλέκηςΜέλπω Ζαρόκωστα, Νόρα Κατσέλη, Ελένη ΡάντουΕλένη ΡοδάΆκης Σακελλαρίου και Χρήστος Χατζηπαναγιώτης (μέλη).

Η τιμητική επιτροπή αποτελείται από τους κ.κ.:  Αρβελέρ ΕλένηΘεοδωράκης ΜίκηςΘεοφίλου Δημήτρης, +Ηλιάδης Φρίξος, +Κακογιάννης Μιχάλης, +Καλλέργης Λυκούργος, +Καμπανέλλης Ιάκωβος,  Μερκούρης Σπύρος,  Μετζικώφ Γιάννης,  Μπαμπινιώτης Γιώργος, Παναγιωταρέα Άννα, Παπαπετρόπουλος Δημήτρης, +Πλωρίτης Μάριος,  Φασιανός Αλέκος.

Έχει  στην κυριότητά  του  δύο κτίρια τα οποία βρίσκονται στην οδό Παναθηναίων 1 και Παναθηναίων 5, στα Πατήσια. Το αρχικό κεφάλαιο για την αγορά τους καλύφθηκε από την κα Φόνσου, η οποία μέχρι και σήμερα συνδράμει οικονομικά για τη λειτουργία και την κάλυψη διάφορων αναγκών του Ιδρύματος.

Στο πρώτο κτίριο διαμορφώθηκαν ξενώνες όπου από τα εγκαίνια στις 15 Απριλίου 2013 φιλοξενούνται ηθοποιοί που έχουν ανάγκη βοήθειας. Είτε γιατί είναι μεγάλης ηλικίας και χαμηλοσυνταξιούχοι, είτε γιατί είναι νέοι σπουδαστές θεατρικών σχολών που δεν έχουν την οικονομική άνεση να σπουδάσουν. Τους παρέχεται δωρεάν στέγη και σίτιση προσφορά της Αρχιεπισκοπής Αθηνών,  χωρίς τη  παραμικρή συμμετοχή  στα πάγια έξοδα του Ιδρύματος.

Βάση των «σκοπών του καταστατικού» , το Ίδρυμα συμπαραστέκεται και σε καλλιτέχνες που δεν φιλοξενούνται στο χώρο του, ηθικά και οικονομικά προσφέροντάς τους σίτιση και ιατροφαρμακευτική κάλυψη (υπάρχει συνεργασία – συμφωνία με ιατρούς και ιατρικά κέντρα).

Επίσης έχει διαμορφωθεί στον εσωτερικό ισόγειο χώρο έκθεση θεατρικών κοστουμιών. Εξωτερικά υπάρχει  διαμορφωμένος θεατρικός χώρος 200 θέσεων με την επωνυμία «Νίκος Κούρκουλος»  όπου φιλοξενούνται δωρεάν θεατρικές και μουσικές παραστάσεις.

Στο δεύτερο κτίριο , εκτός από τους επιπλέον χώρους φιλοξενίας, θα διαμορφωθούν και χώροι  πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Ο πεζόδρομος στον οποίο βρίσκονται τα κτίρια, έχει πλήρως ανακαινιστεί με επιχορήγηση από το  Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. και φιλοτεχνηθεί με graffiti που απεικονίζουν κοστούμια και έργα των Μόραλη, Ασημακόπουλου και άλλων σπουδαίων ζωγράφων και ενδυματολόγων.

Πολιτιστικές δραστηριότητες του Ιδρύματος:

 • Κυκλοφορία CD με τον τίτλο: «Έλληνες Ηθοποιοί τραγουδούν Μίκη Θεοδωράκη».

Ερμηνεία κατά αλφαβητική σειρά: Ελένη Ανουσάκη, Γρηγόρης Βαλτινός, Μάρθα Βούρτση, Ελένη Γερασιμίδου, Νατάσα Γερασιμίδου, Χρυσούλα Διαβάτη, Παύλος Κοντογιαννίδης, Μάρω Κοντού, Ηλίας Λογοθέτης, Γιάννης Μπέζος, Μελίνα Μποτέλλη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Τζέσυ Παπουτσή, Σταύρος Παράβας, Ελένη Ροδά, Φίλιππος Σοφιανός, Χρήστος Τσάγκας, Άννα Φόνσου.

 • Εκδήλωση «Αφιέρωμα στη Σοφία Βέμπο». Συναυλία  με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της Ε.Ρ.Τ. στο θέατρο Παλλάς.
 • Πλειστηριασμός θεατρικών κοστουμιών στην Αθήνα σε ζωντανή σύνδεση από την Ε.Ρ.Τ.
 • Πλειστηριασμός με θεατρικά κοστούμια στην Θεσσαλονίκη.
 • Εκδήλωση στην Κύπρο με την Λέσχη Αρσινόη Αμμοχώστου.
 • Εκδήλωση στην Σύρο και βράβευση των σκοπών του Ιδρύματος.
 • Έκθεση θεατρικών κοστουμιών με τον τίτλο «ΠΑΝΌΡΑΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ» στον Πολυχώρο ΜΕΛΙΝΑ του Δήμου Αθηναίων που συνοδεύτηκε με έκδοση λευκώματος.
 • Έκθεση «ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ» στο πολιτιστικό κέντρο ΜΕΛΙΝΑ του Δήμου Αθηναίων συνοδεύτηκε με έκδοση λευκώματος .
 • Έκθεση Θεατρικών κοστουμιών και αντικειμένων στο χώρο Les Lazaristes στην Θεσσαλονίκη.
 • Δημοπρασία έργων τέχνης διάσημων Ελλήνων δημιουργών. Στην δημοπρασία συμμετείχαν με έργα τους οι μεγαλύτεροι σύγχρονοι Έλληνες ζωγράφοι (πάνω από 65) μεταξύ των οποίων οι:   Άγγελος, Φασιανός, Σταθόπουλος, Μυταράς, Χαιρετάκης, Λαζόγκας, Αρμακόλας, Ρόκος, Σάμιος, Λάβδας, Καραβούζης, Κόττης, Ζούνη, Αγγελίδης, Πανταλέων, Γέρος, Σόρογκας και πολλοί ακόμα. Όσα έργα δεν δημοπρατήθηκαν παραχωρήθηκαν από τους δημιουργούς στο Ίδρυμα.
 • Συνεργασία με τον Οργανισμό ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ – ΔΡΑΣΕΙΣ,  στην έκθεση στην Όπερα του Πεκίνου το 2008 με θέμα «Η επιρροή του αρχαίου δράματος στην όπερα».
 • Συνεργασία με τον Οργανισμό ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ – ΔΡΑΣΕΙΣ με αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας, στη Σκάλα του Μιλάνου.
 • Συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού με την Λαϊκή Ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη και στο θέατρο «Δώρα Στράτου».
 • Γιορτή για το ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ με τη συμμετοχή 50 πρωταγωνιστών και την ορχήστρα των μουσικών συνόλων υπό τη διεύθυνση του κ. Γιώργου Κατσαρού στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.
 • Μουσικοθεατρική παράσταση «Ρεμπέτικο Μυστήριο» σε σκηνοθεσία Κώστα Φέρρη, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Επίσης:

 • Σεμινάρια υποκριτικής, σεναρίου, αυτοσχεδιασμού και αρχαίου δράματος χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
 • Θεατρικές – μουσικές – ποιητικές παραστάσεις φιλοξενούνται στο θέατρο του Δρόμου «Νίκος Κούρκουλος»

Σημαντική ημερομηνία:   22   Δεκεμβρίου   2016

Βράβευση του Ιδρύματος «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ» από την Ακαδημία Αθηνών για την κοινωφελή και αξιέπαινη δράση του με ιδιαίτερη μνεία στο πρόσωπο της κας Άννα Φόνσου.

Η πολιτιστική δραστηριότητα του Ιδρύματος συνεχίζεται και θα ενημερώνεστε μέσω της ιστοσελίδας.

Ο αριθμός λογαριασμού του ιδρύματος ειναι: Alpha Bank GR 45 0140 2280 2280 0200 2002 719

Θα μας βρείτε