Άννα Φόνσου

Πρόεδρος

Η Άννα Φόνσου τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Δημήτρη Ροντήρη. Δάσκαλοί της υπήρξαν επίσης οι: Κατερίνα Ανδρεάδη, Έλλη Λαμπέτη, Ελένη Ζαφειρίου, Αλέξης Σολομός, Μ. Βολονάκης, Ραλλού Μάνου και όλοι οι μεγάλοι κωμικοί: Χατζηχρήστος, Ηλιόπουλος, Φωτόπουλος, Αυλωνίτης κ.ά.  Χορό σπούδασε στον Μοριάνωφ, τραγούδι στην κα Πετριόλη και μουσική στον κ. Λουκά Κρητικό.

Υπήρξε πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η.) για δύο θητείες και  Πρόεδρος του Ταμείου Αλληλοβοηθείας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (Τ.Α.Σ.Ε.Η.) επίσης για δύο θητείες .

Υπηρετεί πολλά χρόνια το θέατρο και έχει παίξει όλα τα είδη από κωμωδία και επιθεώρηση παλιών και νέων ελλήνων συγγραφέων, διεθνές ρεπερτόριο όπως: Αλμπι, Ιονέσκο, Σαρτρ, Τσέχωφ, Λόρκα, Μπρεχτ, αγαπάει πολύ το αρχαίο δράμα, έχει παίξει Αριστοφάνη: «Λυσιστράτη» και «Εκκλησιάζουσες» και Αισχύλο «Αγαμέμνων».

Υπήρξε Ιδρυτικό Μέλος στο «ΠΡΟΣΚΉΝΙΟ» με τον Αλέξη Σολωμό, τον Αιμίλιο Χουρμούζιο, τον Μάνο Χατζηδάκη, τον Φρίξο Ηλιάδη, όπου παρουσιάσανε σπουδαίους συγγραφείς Κάφκα, Πιραντέλλο, Βέτεκινγκ, Ουίλλιαμς, Ζενέ, Ανούιγ, Κόπελ κ.ά.

Ενώ είχε επί πολλά χρόνια δικό της θίασο όπου παρουσίασε έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου.

Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους σκηνοθέτες όπως: Σολομός, Ρεμούνδος, Μπάκας, Βουτσινάς, Καρακατσάνης, Μιχαηλίδης, Φαρμασόνης, Μαστοράκης, Ζούλιας και πολλούς ακόμα. Επίσης έχει παίξει σε πολλές ταινίες του καλού, ελληνικού κινηματογράφου μαζί με τους παλιούς μα αξέχαστους ηθοποιούς μας όπου υπήρξαν οι μεγάλοι της δάσκαλοι και φίλοι της.

Πρωταγωνίστησε στην Λυρική Σκηνή στους «Απάχηδες των Αθηνών», ενώ συνεργάστηκε και με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας  πρωταγωνιστώντας στο έργο «Γλυκιά μου Ίρμα» , στο έργο του Εντεν Φον Χόρβαρντ «Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης», στο «Άντε ψυχούλα μου σκότωσέ με» του Αζίζ Νεσίν και στο έργο της Λείας Βιτάλη «Rock Story».

Έκανε 10 χρόνια ραδιόφωνο στο 2ο και 3ο πρόγραμμα. Στην τηλεόραση έχει παίξει μόνο σε κλασσικά έργα στο Θέατρο της Δευτέρας και έχει κάνει δύο μόνο σήριαλ, τις «Δύο ορφανές» και τους «Ρακοσυλλέκτες» στην ΕΤ-1

Έχει συνεργαστεί με πολλά Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα, έχει σκηνοθετήσει παιδικό θέατρο και στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών το «Βασικά με λεν Θανάση» όπου πρωταγωνιστούσε μαζί με τον Σταύρο Παράβα, ενώ έχει ασχοληθεί με το Θέατρο του Δρόμου.

Απ΄ τους ρόλους που ξεχώρισε και αγάπησε ιδιαίτερα ήταν το έργο «ΟΣΚΑΡ»  του Ερίκ Εμμανουέλ Σμιτ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Ρεμούνδου, μαζί με την Τζέση Παπουτσή.

Τα τελευταία 25 χρόνια, όμως, μεγάλο της έργο θεωρεί την ολοκλήρωση του Ιδρύματος «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ» όπου είναι ισόβια Πρόεδρος και όπως χαρακτηριστικά λέει και η ίδια «Είναι η δική της Επίδαυρος».