Μέλπω Ζαρόκωστα

Μέλος

Έχει εργασθεί σαν ηθοποιός στο θέατρο, κινηματογράφο, ραδιόφωνο, και τηλεόραση στην αρχή της καριέρας της στην Αυστραλία. Για μια μικρή περίοδο στο Λονδίνο, Αγγλία, και τελικά στην Ελλάδα όπου η συμμετοχή της σ’ ένα πολύ μεγάλο αριθμό ταινιών την έχει κάνει αρκετά διάσημη στο ελληνικό κοινό.

Σαν συγγραφέας έχει διακριθεί στη συγγραφή σεναρίων (25 τον αριθμό) μεταξύ των οποίων είναι: «Η ανταρσία των Δέκα», «Ο Γιος μου ο Φίλιππος» με την Τασώ Καβαδία και τον Χρήστο Πολίτη, «Η Σχιζοφρένεια» με την Δανδουλάκη και τον Μητσάκη, «Το Λαχείο» με την Ρένα Βλαχοπούλου, «Μια πολυάσχολη κυρία» με την Μαίρη Χρονοπούλου κ.ά.

Επίσης έχει συγγράψει αρκετά θεατρικά έργα τα οποία έχουν παιχτεί σε αθηναϊκές σκηνές και έχει μεταφράσει περισσότερα από 150 θεατρικά έργα τα οποία επίσης έχουν παρουσιασθεί σε σκηνές όλης της επικράτειας.

Σαν σκηνοθέτης έχει σκηνοθετήσει δικές της παραγωγές, επίσης παιδικά έργα για την τηλεόραση και το θέατρο.

Για τρία χρόνια έγραφε τα σενάρια της γνωστής σειράς «Από την Κωμωδία στο Δράμα» στην οποία και πρωταγωνιστούσε.

Σαν στιχουργός έχει γράψει αρκετά τραγούδια για τα θεατρικά της έργα και τα μιούζικαλ που έχει αναλάβει να συγγράψει.

Έχει οργανώσει σεμινάρια για συγγραφή θεατρικού έργου, για την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, της οποίας υπήρξε και Πρόεδρος προ τετραετίας και εξακολουθεί και σήμερα να είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Έχει εργασθεί στην ΑΕΠΙ (Εταιρεία Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας), όπου διηύθυνε το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων. Διδάσκει συγγραφή σεναρίου και θεατρικού έργου. Έχουν εκδοθεί βιβλία της με διηγήματα όπως: «Στιγμές Ζωής», «Στιγμές Πάθους», για την ενίσχυση του ιδρύματος «Το Σπίτι του Ηθοποιού».

Έχει πάρει πρώτο βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου («Συμβιβαστήκαμε») για το Διαγωνισμό Εθνικού Βραβείου του Υπουργείου Πολιτισμού. Το έργο αυτό παρουσιάστηκε και από το Εθνικό Θέατρο της Αθήνας το 1992. Επίσης έχει πάρει και ένα τρίτο βραβείο του ιδίου Διαγωνισμού για το έργο της «Αουφίντερζεν Μανόλις». Σαν στιχουργός έχει πάρει το πρώτο διεθνές βραβείο της Λισσαβόνας για τους στίχους του τραγουδιού «Ο Παλιάτσος». Για την παρουσία της στον κινηματογράφο της έχουν απονεμηθεί διάφορα τιμητικά βραβεία από πολιτιστικές οργανώσεις στην Αθήνα και την επαρχία.

Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Στιχουργών, της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Επίσης μέλος Δ.Σ. του Οργανισμού «ΘΕΣΠΙΣ» και ιδρυτικό μέλος του ιδρύματος «Το Σπίτι του Ηθοποιού».

Έχει σπουδάσει θέατρο στο Metropolitan Theater του Σύδνεϊ της Αυστραλίας καθώς επίσης έχει κάνει σπουδές συγγραφής σεναρίου και σκηνοθεσίας στην σχολή «Κανά Ντελ».

Το 2012 πρωταγωνίστησε σε μία ταινία τέχνης στην Τουρκία.

Επίσης την άνοιξη του ίδιου χρόνου σε μια παράσταση δικού της έργου με το τίτλο «Τρεις κολασμένες ιστορίες» πρωταγωνίστησε μαζί με την Σούλη Σαμπάχ στο café θέατρο «ΠΥΡΗΝΑΣ».