Τρύφων Παπουτσής

Γενικός Γραμματέας

Γεννήθηκα το 1948 στο Βέλο Κορινθίας. Από το 1973 που τελείωσα την δραματική σχολή, αρχικά τα πρώτα τρία τέσσερα χρόνια έχω συμμετάσχει σε θεατρικές ομάδες σε πειραματικές παραστάσεις όπως ‘Πόσο κοστίζει το σίδερο’ του Μπερτολτ Μπρέχτ και ‘Ηλίθιος’ του Πιραντέλλο, σε μικρό αριθμό παραστάσεων, γιατι είχα αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην δημιουργία με τα αδέλφια μου του ‘Τεχνικού γραφείου’ μας.

Μετά όμως συμμετείχα σε γνωστούς αθηναικούς θιάσους στις παραστάσεις των έργων όπως ‘Η μαριχουάνα της μαμάς μου είναι η καλύτερη’ του Ντάριο Φο και ‘Πολίτης Μάρκος’ του Γιώργου Μυλωνά στο θέατρο Πολύτεχνο. ‘Η Φελάχα η Γιουλαλάμ’ του Νίκου Περέλη στο θέατρο 3ης Σεπτεμβρίου, ‘Παρθεναγωγείο’ του Βασίλη Μητσάκη στο θέατρο Οδού Κεφαλληνίας ‘Σάββατο-Κυριακή-Δευτέρα’  και  ‘Το σπίτι των Κουπιέλλο ’ του Εντουάρντο ντε Φιλίππο στο θέατρο Αποθήκη, ‘Μαγκούφης’ του Γεωργίου Κατσαμπή με τον θίασο του Διονύση Παπαγιαννόπουλου, ‘Πλούτος’ του Αριστοφάνη με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, ‘Φιλάργυρος’ του Μολιέρου στο θέατρο Αλκυονίς.

Από τον Οκτώβρη του 1993 μέχρι τον Μάρτιο του 2000 που ανήκα στη δύναμη του Εθνικού θεάτρου συμμετείχα στις εξής παραστάσεις:

‘Σταχτοπούτα’ του Ροσσίνι, ‘Η μοναξιά των σκουληκιών’ του Νίκου Περέλη, ‘Βασιλιάς Μήδας’ του Τζιάνι Ροντάρι, ‘Νεφέλες’ του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, ‘Αχαρνείς’ του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου, ‘Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες’ των Σακελλάριου Γιαννακόπουλου και ‘Όρνιθες’ του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου,

Το φθινόπωρο του 1995 δημιουργείται στη σκηνή Παξινού (REX) το παιδικό στέκι του Εθνικού θεάτρου. Εκεί συμμετείχα σε στις επιτυχημένες παραστάσεις : ‘Ωραία κοιμωμένη’, ‘Κοπελιά’, ‘Εκκλησιάζουσες’ του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη.

Όλες οι παραστάσεις αυτές είχαν την τύχη να περιοδεύσουν κατά τους θερινούς μήνες σε αρχαία και δημοτικά θέατρα σε πολλές πόλεις της περιφέρειας με ξεχωριστή επιτυχία.

Για δυο συνεχόμενες χρονιές (1999-2001) συμμετείχα στην Πειραματική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και στις παραστάσεις : ‘Ατριδικός κύκλος’ του Ευριπίδη, ‘Λεόντιος και Λένα’ του Μπύχνερ, ‘Το τίποτα’ του Ηρακλή Γιάννου, ‘Οι εγκλωβισμένοι’ αποσπάσματα από τα έργα του Ερρίκου Ίψεν, σε προσαρμογή του Νίκου Περέλη.

Για δύο θητείες ορίστηκα μέλος του συμβουλίου του ΤΑΠΕΘ από το ΔΣ του Εθνικού θεάτρου ως εκπρόσωπος των ηθοποιών. Μετά συνεργάστηκα με το θέατρο Μεσογείου για τρεις θερινές περιόδους στις παραστάσεις ‘Αλέξης Ζορμπάς’ του Νίκου Καζαντζάκη και ‘Ουνα φάτσα ουνα ράτσα’ του Ντάριο Φο σε σκηνοθεσία Αλμπέρτο Εσκενάζυ.

Τη χειμερινή περίοδο 2002-2003 επανήλθα στο Εθνικό θέατρο στην παράσταση της Νέας Σκηνής ‘Σεντζας’ του Παντελή Χορν σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου.

To 2003-2004 έπαιξα στο θέατρο Άλφα με τον θίασο Στέφανου Ληναίου και Έλλης Φωτίου ‘Το ένα τυχαίο ατύχημα’ του Ντάριο Φο. Το 2005 η θεατρική ομάδα Άλλη άποψη ανέβασε το μονόπρακτο του Νίκου Περέλη ’Τελευταίος ίλαρχος’ όπου έπαιξα τον ομώνυμο ρόλο στο θέατρο Εντροπια.

Τη σεζόν 2005-2006 συμμετείχα στον θίασο του Γιώργου Κωνσταντίνου στο ανέβασμα του έργου ‘Γειά σου και αντίο’ του Νοέλ Κάουαρντ στο θέατρο Ακάδημος. Το 2008 ανεβάσαμε στο θέατρο Ποταμίτης το πρωτοποριακό έργο της Κατερίνας Δήμα ‘Αυτόπτης μάρτυς’ ενώ την επόμενη σεζόν στο θέατρο Ακάδημος συμμετείχα στην μαύρη κωμωδία ‘Τρεις φόνοι και ένα θαύμα’ του Λευτέρη Καπώνη σε σκηνοθεσία Γιάννη Διαμαντόπουλου.

Την περίοδο 2010-2011 στο θέατρο Άλφα επαναλαμβάνεται η επιτυχημένη παράσταση ‘Δεν πληρώνω δεν πληρώνω’ του Ντάριο Φο από τον Στέφανο Ληναίο και την Έλλη Φωτίου όπου παίζω τον αστυνόμο.

Τον Ιανουάριο του 2020 ανεβάσαμε στο θέατρο Βικτώρια το έργο του Λεωνίδα Τσίπη ‘Σαν το γεφύρι της Άρτας’ σε δεκαπεντασύλλαβο στίχο και σκηνοθεσία του Γιάννη Διαμαντόπουλου.

Εξίσου έχω συμμετάσχει σε πολλές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.

 

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ

Ιδρυτικό μέλος του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων Ελλήνων Ηθοποιών (ΟΣΔΔΕΗ). Διόνυσος (1994) και εκλεγμένο μέλος στο ΔΣ σαν ταμίας.

Ιδρυτικό μέλος και πρώτος Γενικός Γραμματέας του ιδρύματος ‘Σπίτι του Ηθοποιού’.

Την δεκαετία του 1980 χρημάτισα δύο θητείες προϊστάμενος της εξελεγκτικής επιτροπής του ΣΕΗ αρχικά και στη συνέχεια δυο συνεχόμενες θητείες εκλεγμένο μέλος του ΔΣ του ΣΕΗ σαν ταμίας.

Την δεκαετία του 1990 εξελέγειν σε δύο θητείες στο ΔΣ του ΤΑΣΕΗ στην θέση του Γενικού Γραμματέα.