Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας» & «Ο Εγωιστής Γίγαντας»

Συνεχίζοντας την επιτυχημένη διαδρομή της η θεατρική ομάδα «ΕΚΤΟΣ ΔΡΟΜΟΥ» την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023 στις 7:30 μ.μ. ανεβάζει τις θεατρικές παραστάσεις

«Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας» & «Ο Εγωιστής Γίγαντας», του Όσκαρ Ουάιλτ στο Ίδρυμα «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ»

Παναθηναίων 5 & Αλκαμένους 175 Αθήνα (είσοδος από Παναθηναίων 5).

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών, προσπαθώντας να επενδύσει σε ένα ευρύ φάσμα κοινωνικοποίησης και ανθρώπινης έκφρασης, δημιούργησε πριν 15 χρόνια την θεατρική ομάδα «Εκτός δρόμου».

Η ομάδα δημιουργήθηκε με σκοπό αφενός, να ανατρέψει την προκατάληψη που θέλει τους ανθρώπους με αναπηρία αποκλεισμένους από το κοινωνικό γίγνεσθαι, αφετέρου, να επισημάνει ότι δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των ανθρώπων. Τα μέλη που την απαρτίζουν η είναι τόσο άτομα με αναπηρία όσο και χωρίς.

Με την εμπειρία των ηθοποιών- σκηνοθετών κ Τακτσόγλου Σωτήρη, Γιώργου Χρηστάκη και την στήριξη του ΠΑ.Σ.ΠΑ και την πολύτιμη προσφορά πολλών ανθρώπων του θεάτρου (όπως της κ Άννας Φόνσου, και του κ Λάκη Λαζόπουλου), καθώς και συναδέλφων με αναπηρία και εμπειρία στον ψυχισμό ερασιτεχνών ηθοποιών.

Κατορθώσαμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια, τις ρατσιστικές προκαταλήψεις, τις νομικές δυσκολίες διαγράφοντας μια αξιοπρόσεκτη καλλιτεχνική παρουσία. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές από τις παραστάσεις (Δ. Καρπενησίου, Πνευματικό Κέντρο Άννα –Μαρία Καλουτά, με τα έργα Τσέχωφ Αρκούδα και πρόταση γάμου, Εκκλησιάζουσες – Αριστοφάνης Νέα Επίδαυρος. Μονόπρακτα  Ζαν Κοκτώ (Η ψεύτρα, Το φάντασμα της Μασαλίας, Το πανηγύρι) Νέα Επίδαυρος 2014, «αυτοσχέδια παράσταση Φακές», του Μουσικού μας Λευτέρη Παπαδάκη.

Με όχημα την τέχνη αναδείχθηκε το υποκριτικό ταλέντο πολλών ανθρώπων με αναπηρία και όχι μόνο. Η υποδοχή του κόσμου και η στήριξη του στο εγχείρημα αυτό είναι εντυπωσιακή, το γεγονός αυτό μας δίνει δύναμη για νέες δράσεις και συνεργασίες.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Σωτήρης Ταχτσόγλου

Βοηθοί Σκηνοθέτη: Ελπίδα Μιχαηλίδου,

Υπεύθυνος θεατρικής ομάδας “εκτός δρόμου» Γιώργος Χρηστάκης

Γραμματέας θεατρικής ομάδας «εκτός δρόμου»: Βαρβάρα Πάσχου, Συγγραφέας των βιβλίων:  «Η Τέχνη της Ζωής», & « Η Κατάθλιψη και η αντιμετώπισή της», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «24 γράμματα».

Μουσικοί: Λευτέρης Παπαδάκης, Χρήστος Πανταζής

Συμμετέχουν: Σωτήρης Τακτσόγλου, Ιωάννης Χαλδαίος, Μαρία Πολύζου, Πάσχου Βαρβάρα, Μαρία Τσιλικοπούλου, Γιαννολόπουλος Βαγγέλης Αλέξανδρος Πλάτζε, Μιχαηλίδου Ελπίδα, Θεοχαρούδη Αμαλία

Υπόθεση του θεατρικού έργου: Η ιστορία του «Ευτυχισμένου Πρίγκιπα» είναι αρκετά σύντομη και απλή. Ένα χελιδόνι, το οποίο αποδημεί προς την Αίγυπτο για τον χειμώνα, χάνεται σε μία πόλη και βρίσκει καταφύγιο κάτω από το άγαλμα του Ευτυχισμένου Πρίγκιπα, ενός πρίγκιπα, ο οποίος δεν είχε γνωρίσει ποτέ τι σημαίνει θλίψη και κακουχίες. Το άγαλμα του Πρίγκιπα ζωντανεύει και ζητάει από το χελιδόνι μία χάρη. Επειδή ο Πρίγκιπας μπορεί και βλέπει οτιδήποτε γίνεται στην πόλη, βλέπει μια φτωχή μητέρα με το άρρωστο παιδί της. Συγκινημένος από τη δύσκολη κατάσταση της μητέρας, ζητάει από το χελιδόνι να πάρει το ρουμπίνι που έχει στο σπαθί του και να της το δώσει. Η ίδια σκηνή συνεχίζεται και τις επόμενες μέρες, όταν το χελιδόνι χαρίζει το ζαφείρι/αριστερό μάτι του πρίγκιπα σε έναν συγγραφέα, το δεξί μάτι του σε ένα κοριτσάκι που πουλάει σπίρτα (σε μια ευθεία αναφορά στον Andersen) και τέλος, μοιράζει όλο το χρυσάφι που έχει πάνω του το άγαλμα στους φτωχούς της πόλης. Η θυσία των δύο, έρχεται με κόστος: το χελιδόνι πεθαίνει από το ψύχος και η μολυβένια καρδιά του αγάλματος του Πρίγκιπα, που πλέον μοιάζει με ζητιάνο, αφού του αφαιρέθηκαν όλα τα πλούτη και η ομορφιά, σκάει στα δύο (ακόμα μια αναφορά στον Andersen και το Μολυβένιο Στρατιωτάκι του). Παρόλο που ο Wilde θα μπορούσε να κλείσει με αυτό το τραγικό τέλος, κάνει την υπέρβαση. Η θυσία, που δεν αναγνωρίστηκε από τους ανθρώπους, οι οποίοι ενδιαφέρονταν μόνο για την κενή ομορφιά του αγάλματος, αναγνωρίζεται από τον Θεό, που στέλνει τον άγγελό του για να τους φέρει στον Παράδεισο.

Υπόθεση του θεατρικού έργου:  «Ο  Εγωιστής Γίγαντας», Κάπου στην Βόρια Ιρλανδία υπάρχει ένας απίθανος κήπος, με πανέμορφα δένδρα , κάθε λογής λουλούδια και χιλιάδες μελωδικά πουλιά! Ο κήπος ανήκει σ’ έναν   Γίγαντα, ο οποίος λείπει για χρόνια σ’ ένα μέρος μακρινό. Σ’ αυτόν τον κήπο κάθε μέρα μαζεύονται τα παιδιά και παίζουν , γιατί στην μικρή τους πόλη δεν υπάρχει άλλος ελεύθερος χώρος.

Κάποια μέρα ο Γίγαντας επιστρέφει και βλέπει τα παιδία. Ενοχλημένος από τις φωνές τους τα διώχνει και βάζει φράκτες σ’ όλες τις εισόδους για να μην μπει κανείς.  Από εκείνη την στιγμή ο κήπος ερημώνει … φεύγουν τα πουλιά, τα λουλούδια αρνούνται να φυτρώσουν και στον κήπο απλώνεται το χιόνι, η παγωνιά, το χαλάζι και ο βοριάς. Ο πανέμορφος κήπος μεταβάλλεται σ’ ένα απέραντο χειμωνιάτικο παγωμένο τοπίο. «Άραγε το γέλιο ενός παιδιού θα μπορέσει να λιώσει την «παγωμένη καρδιά ενός Εγωιστή Γίγαντα;».   

Με μεγάλη μας χαρά σας περιμένουμε όλους!!!!

Σωτήρης Ταχτσόγλου Σκηνοθέτης της θεατρικής ομάδας «Εκτός Δρόμου»

Γιώργος Χρηστάκης Υπεύθυνος της θεατρικής ομάδας «Εκτός δρόμου» και Γενικός Γραμματέας ΠΑ.ΣΠΑ.

Ετικέτες

Εκδηλώσεις
  • Ώρα: 19:30 (Europe/Athens)
  • Τοποθεσία: Παναθηναίων 5 & Αλκαμένους 175 Αθήνα